Primul caz de reinfectare, confirmat oficial: concluziile cercetătorilor

Mitul imunității la coronavirus după infectare și vindecare a fost spulberat în Hong Kong. În mod regretabil, cercetătorii au descoperit o persoană vindecată de infecția cu Covid-19 în martie și reinfectată acum.

În timp ce o mare parte din populația planetei speră la un vaccin împotriva coronavirus, imunitatea pe termen lung împotriva infectării cu SARS-CoV-2 tinde să fie un mit. Cercetătorii din Hong Kong au anunțat luni că au descoperit primul caz dovedit din lume de reinfectare cu Covid-19, dar experții subliniază că este încă prea devreme pentru a trage concluzii privitoare la evoluția pandemiei, scrie AFP.


„Acest caz arată că o reinfectare poate surveni la doar câteva luni după vindecarea de o primă infecție”, afirmă, într-un comunicat, departamentul de microbiologie al Universității din Hong Kong (HKU). În acest context, oamenii de știință au precizat că, între cele două infectări, a existat un interval de patru luni și jumătate.

Argumentul pentru această situație ar putea sta în faptul că a fost infectat a doua oară cu o tulpină diferită a virusului decât cea inițială. „Rezultatele noastre sugerează că SARS-CoV-2 ar putea persista în populație, la fel cum este cazul pentru alți coronaviruși responsabili pentru banale guturaiuri, chiar dacă pacienții au dobândit o imunitate”, arată cercetătorii de la HKU.

În ceea ce privește utilitatea unui vaccin în acest set de circumstanțe, soluția este simplă. Ar trebui vaccinați și cei care s-au vindecat deja, pentru facilitarea imunității în masă. „Deoarece imunitatea ar putea să nu dureze mult timp după o infecție, vaccinarea ar putea să trebuiască să fie avută în vedere chiar pentru oamenii care au fost deja infectați”, afirmă oamenii de știință.

Pacientul, un bărbat de 33 de ani cu rezidența în Hong Kong, a fost testat pozitiv prima oară în 26 martie, după ce a prezentat simptome (tuse, dureri de cap și de gât, febră). După ce s-a vindecat, a fost testat negativ de două ori. În 15 august, el a fost din nou testat pozitiv. Este important de reținut că, a doua oară, nu prezenta niciun simptom. Boala sa a fost descoperită grație unui test de depistare la aeroportul din Hong Kong, în condițiile în care bărbatul revenea din Spania via Marea Britanie.

„Este puțin probabil ca imunitatea colectivă să poată elimina SARS-CoV-2, deși este posibil ca infecțiile următoare să fie mai puțin severe decât prima, așa cum a fost cazul pentru acest pacient”, afirmă cercetătorii, în acest studiu.

Deși nu este prima oară când auzim de un caz de reinfectare cu coronavirus, acesta este primul atestat științific și documentat în detaliu. În același timp, cercetătorii nu vor să tragă concluzii pripite.  „Este dificil să tragi concluzii definitive după un singur caz. Având în vedere numărul de infectări în lume, să vezi un caz de reinfectare nu este atât de surprinzător”, a comentat Dr Jeffrey Barrett, de la Wellcome Sanger Institute.