Clujenii NU vor plăti mai mult pentru gunoi! Tarifele vor scădea în 2021, după finalizarea integrală a CMID
Finalizarea primei celule a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor crește tarifele pentru deșeuri cu încă 25%. Primarul Emil Boc a găsit însă soluţia pentru a nu-i taxa suplimentar pe clujeni până în 2021, când CMID va funcţiona integral.
„S-a deschis CMID, asta e partea plină a paharului. Nu vom mai rămâne cu gunoaiele în stradă. Acum, costurile. Astăzi, tariful este de de la 10,92 lei/ persoană. Primăria vine încă din 2015 cu o plată suplimentară: rampa de depozitare temporară de la Pata Rât şi transportul pentru surplusul de gunoaie către Oradea sau Târgu Mureş. Consiliul Judeţean ne-a informat că s-a semnat contractul de operare la CMID şi ne informează că preţul oficial este de 257,36 lei/tonă, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Ei ne spun că trebuie încheiate contracte cu operatorii de salubritate, care la rândul lor ne spun că preţurile au crescut şi rămâne întrebare: cine plăteşte aceşti bani? Prima soluţie: aplici majorarea şi populaţia plăteşte 14,43 lei/persoană.
Ce trebuie să se ştie. CMID nu e gata în totalitate. Este finalizată doar prima celulă. Partea de tratare mecanico-biologică a deşeurilor o face încă RADP-ul şi se plăteşte distinct. Când CMID-ul va fi gata în integralitate, în 2021 cum ni s-a comunicat, toate aceste procese vor fi efectuate în interiorul unei singure locaţii şi astfel preţul va scădea.
Acum, vestea bună. Populaţia va plăti, şi de mâine încolo, tot tariful de 10,92 lei/ persoană, iar până la finalizarea şi funcţionarea integrală a CMID, diferenţa aceasta de preţ va fi suportată, la fel ca până acum, când plăteam transportul surplusului de deşeuri spre Oradea, din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Vorbim de un cost de 1.200.000 milioane de lei lunar. A trebuit să găsesc resursa financiară, mai ales acum în pandemie. Dar am găsit. Există rectificarea de buget pe ordinea de zi”, a explicat primarul Emil Boc, la debutul şedinţei de CL, din 20 august 2020.
Amintim că, luna trecută, CJ Cluj a câştigat procesul în care firma bucureşteană Eco Sud a contestat licitația pentru desemnarea unui operator care să administreze CMID. Sentinţa Curţii de Apel Cluj este definitivă.
Investiția CMID are o valoare de 70 de milioane de euro, fiind realizată de CJ și cofinanțată din fonduri europene. Centrul realizat la Cluj este cel mai mare de acest tip din România, având o capacitate de depozitare de 1,5 milioane mc de deșeuri. Obiectivul va asigura depozitarea, în condiții ecologice, a deșeurilor menajere de pe teritoriul întregului județ.