Ghețarii din Groenlanda se topesc într-un ritm ireversibil. Avertismentul dur al cercetătorilor
Gheața din Groenlanda se topește într-un ritm nemaiîntâlnit, iar procesul a atins un punct critic în drumul către dispariția sa totală din regiune.
Zăpada care, în mod normal, ajută la solidificarea ghețarilor Groenlandei în fiecare an nu mai cade în același ritm, iar fenomenul nu poate ține pasul cu procesul de topire a ghețarilor, arată cercetătorii de la Universitatea de stat din Ohio.
Acest lucru înseamnă că stratul de gheață din Groenlanda, a doua cea mai mare structură înghețată din lume, va continua să piardă din volum chiar dacă va fi stopată creșterea temperaturii globale. În studiul publicat de oamenii de știință în revista Nature aceștia arată că au analizat datele colectate în decursul ultimilor 40 de ani despre peste 200 dintre cei mai mari ghețari din lume.
„Am descoperit că gheața care se dezintegrează în ocean depășește cu mult acumulările de zăpadă care se depun pe suprafața iceberg-urilor”, a precizat Michalea King, coordonatorul studiului, printr-un comunicat de presă.
Topirea completă a ghețarilor din Groenlanda ar putea duce la creșterea nivelului apelor oceanice cu aproximativ 7 metri, până în anul 3000. Dacă acest lucru se întâmplă, apele vor acoperi toate orașele aflate pe malul mărilor sau oceanelor.
De fapt, fenomenul care determină topirea ghețarilor din Groenlanda este deja factorul principal în ceea ce privește creșterea nivelului mării. În doar 80 de ani, la actuala rată de dezintegrare, nivelul apelor de pe Glob ar putea crește cu aproape 7 centimetri. Iar asta se va întâmpla chiar dacă încălzirea globală este stopată, ba chiar și dacă vom avea de a face cu un climat general mai rece.
Cantitatea de gheață pe care Groenlanda o pierde anual a crescut constant în ultimele două decenii. În 2019, pierderea a fost una fără precedent, în special din cauza valului de căldură care a lovit întreaga lume.
„Am ajuns la un punct fără întoarcere, dar bineînțeles că ne așteaptă mult mai multe în viitor”, au mai spus oamenii de știință.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: