Cum ne-am transformat funcțiile creierului ca să putem citi
În ciuda îndelungatei noastre evoluții ca specie, oamenii nu citesc și nu scriu decât de câteva mii de ani.
Un nou studiu a descoperit că am reușit să învățăm să recunoaștem cuvintele scrise printr-un proces de reciclare a unei regiuni a creierului.
După ce au efectuat teste pe maimuțe din specia macacilor rhesus, oamenii de știință au demonstrat că o regiune a creierului primatelor, numită cortex temporal inferior, este capabilă să furnizeze informațiile esențiale de care avem nevoie pentru a transforma șirurile de litere într-un lucru cu înțeles.
Comportamentul neural sugerează că, în loc să dezvolte zone noi specific pentru citit, este posibil ca oamenii să fi “reciclat” această regiune cerebrală. Cu ajutorul acesteia, au dezvoltat capacitatea de a recunoaște cuvintele scrise și de a scrie.
„Această activitate a creat o potențială legătură între înțelegerea mecanismelor neuronale de procesare vizuală și un comportament primat important – citirea umană”, declară neurologul James DiCarlo de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).
Această idee de reutilizare a creierului pentru procesarea cuvintelor scrise a mai fost sugerată și până acum. DiCarlo și colegii săi au investigat anterior rolul cortexului temporal inferior în a răspunde la obiecte, cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională.
Cum se vede pe creier că știi să citești
În cadrul noilor experimente, cercetătorii au monitorizat aproximativ 500 de regiuni neuronale diferite, utilizând electrozi implantați. Maimuțele au fost puse în fața a 2,000 de cuvinte și caractere speciale.
Aceste date au fost introduse într-un model computerizat numit clasificator liniar. Aparatul a fost instruit să utilizeze activitatea măsurată pentru a face o estimare inteligentă a naturii fiecărui șir de litere.
„Eficiența acestei metodologii este că nu trebuie să înveți animalele să facă nimic”, a declarat Rajalingham.
“Ceea ce faci este să înregistrezi aceste tipare de activitate neuronală, în timp ce fiecare imagine trece prin fața maimuțelor”.
Modelele înregistrate arătau activitate neuronală capabilă să producă informațiile necesare pentru ca primatele să activeze procesele ortografice, inclusiv interpretarea imaginilor pentru a distinge între cuvinte și caractere speciale.
De fapt, clasificatorul liniar poate folosi aceste date neuronale și poate face diferența cu o precizie de aproximativ 70%.
Primatele non-umane, inclusiv macacii, arată comportamente cerebrale și moduri de lucru asemănătoare celor înregistrate la oameni, diferențele fiind foarte mici.
„Aceste rezultate arată că vârful cortexului temporal inferior al primatelor neformate poate servi drept precursor al procesării ortografice, sugerând că dezvoltarea capacității de lectură la oameni se bazează pe reciclarea unei rețele de creier evoluată pentru alte funcții, precum cele vizuale”, au explicat cercetătorii.
Deși studiul susține ideea că oamenii au “reciclat” părți ale creierului pentru putea înțelege cuvinte și simboluri, este încă nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma ipoteza.