Valentin Cioromelea (AUR): Unde sunt cei 2,4 milioane de lei alocați pentru studiul de impact asupra Canalului Bâstroe în Delta Dunării?

Primul și singurul studiu de impact asupra mediului din Delta Dunării a fost făcut în 2005, la doi ani de la construirea Canalului Bâstroe. De atunci, Ministerul Mediului nu a mai alocat fonduri pentru niciun astfel de studiu, deși, potrivit H.G. 616/2015, Guvernul ar fi direcționat nu mai puțin de 2,4 milioane de lei în acest sens. În contextul scandalului privind Canalul Bâstroe, senatorul AUR Valentin Cioromelea solicită ministrului Mediului, Tanczos Barna, și Guvernatorului Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, Gabriel Teodosie Marinov, să transmită ce s-a întâmplat cu acești bani.

Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) a confirmat faptul că singurul studiu de impact a fost făcut acum 18 ani, în 2005. Cât despre cei 2,4 milioane de lei destinați realizării studiului privind monitorizarea calităţii componentelor fizico- chimice şi biologice din Delta Dunării şi zona costieră adiacentă, reprezentanții instituției susțin că banii respectivi nu au ajuns niciodată la ARBDD.

Senatorul Valentin Cioromelea subliniază că acești bani ar fi trebuit să fie folosiți pentru a evalua efectele negative ale adâncirii Canalului Bâstroe și pentru a găsi soluții pentru protejarea mediului înconjurător, iar faptul că aceștia nu au fost utilizați în acest scop ridică mari semne de întrebare.

„Există posibilitatea ca banii să fi fost deturnați și să fi beneficiat anumite persoane sau interese. Întrucât acest lucru rămâne o întrebare fără răspuns, este important să se facă investigații și să se aducă la lumină adevărul cu privire la ce s-a întâmplat cu acești bani. În timp ce adâncirea Canalului Bâstroe ar putea avea un impact dezastruos asupra Deltei Dunării și a biodiversității sale, este important ca ministerul pe care îl gestionați să ia măsuri pentru a proteja această zonă unică și valoroasă”, precizează senatorul AUR.

În vederea clarificării acestei situații, Valentin Cioromelea solicită ministrului Mediului, Tanczos Barna, și Guvernatorului Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, Gabriel Teodosie Marinov, să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Ce măsuri s-au adoptat pentru a asigura respectarea finanțării alocate prin HG 616 în 2015 pentru efectuarea studiului privind monitoringul calităţii componentelor fizico-chimice şi biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe și analiza consecințelor asupra mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării a proiectului de realizare a canalului de navigație de mare adâncime pe brațul Bâstroe?
  2. Ce s-a întâmplat cu suma de 2,4 milioane de lei alocată pentru acest studiu și cum a fost utilizată? Cum intenționați să gestionați fondurile destinate protecției mediului în ARBDD Tulcea pentru a preveni asemenea situații în viitor?
  3. De ce nu s-a realizat studiul de impact prevăzut în HG 616/2015, în ciuda alocării unei sume de 2,4 milioane de lei pentru acesta?
  4. A fost identificată vreo încălcare a legii sau regulamentelor privind utilizarea fondurilor alocate pentru studiul de impact? Dacă da, ce măsuri ați luat pentru a remedia situația?
  5. Cum intenționați să gestionați relația dintre Ministerul Mediului și instituțiile abilitate în gestionarea fondurilor destinate protecției mediului pentru a preveni alocări de fonduri inutile sau eventuala fraudare în viitor?
  6. Care este stadiul actual al monitorizării calității componentelor fizico-chimice și biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe? Ce măsuri se iau pentru a minimiza acest impact asupra mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării?
  7. Care sunt măsurile pentru a îmbunătăți comunicarea și colaborarea între Ministerul Mediului și ARBDD Tulcea în vederea protejării și conservării mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării?