Condiții insalubre la secția de pediatrie din Spitalul Municipal Dorohoi. Dorinel Cosma (AUR) sesizează Ministerul Sănătății

Gândaci, pereți scorojiți și saloane insalubre – așa arată secția de pediatrie a Spitalului Municipal Dorohoi. O mămică din județul Botoșani a expus fotografii și materiale video care prezintă condițiile improprii în care sunt tratați pacienții internați în acest spital. Imaginile au devenite virale în mediul online. Conducerea unității a recunoscut deficiențele, însă a precizat că spitalul este prins într-un proiect de renovare ce se va încheia în 2023. Dorinel Cosma, senator AUR de Botoșani, a luat act de această situație și a transmis o sesizare către Ministerul Sănătății prin care solicită autorităților să ia măsuri.

Reprezentanţii unităţii sanitare susțin că problemele sunt cauzate de faptul că spitalul funcționează într-o clădire veche. Deși s-au efectuat reparații și se fac dezinsecții de două ori pe săptămână, tâmplăria nu a fost înlocuită și din acest motiv apar gândaci.

Senatorul Dorinel Cosma atrage atenția că problema spitalelor care funcționează în clădiri vechi este omniprezentă în întreaga țară. În cazul dotării acestora cu aparatură modernă, există pericolul izbucnirii unui incendiu din cauza suprasolicitării rețelei electrice. În această situație se află și Spitalul Municipal Dorohoi, care are în derulare proiecte de dotare cu aparate moderne CT, RMN, ecografe, aparatură și instalații care să scadă numărul de infecții intraspitalicești.

Cosma consideră că înlocuirea aparaturii vechi fără modernizarea rețelei electrice ar pune în pericol pacienții care ajung la acest spital. În acest context, senatorul a prezentat ministrului Sănătății Spitalul Municipal Dorohoi și a solicitat o serie de clarificări privind următoarele aspecte:

  1. Când preconizați un rezultat preliminar al anchetei desfășurate de Direcția de Sănătate Publică la Spitalul Municipal Dorohoi? Vă rog să transmiteți și rezultatul corpului de control al ministerului în aceste caz.
  2. Ce măsuri și ce sancțiuni concrete va luat Ministerul Sănătății în privința conducerii Spitalului Municipal Dorohoi în urma anchetei?
  3. În cadrul unui alt proiect PNRR în derulare: Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, unități de asistență medicală ambulatorie, Spitalul Municipal Dorohoi va fi reabilitat. În proiect este prevăzut sistemul european  „Sisteme de distribuţie de gaze medicale comprimate şi vid” SO 7396-1:2016?
  4. În proiectul Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, unități de asistență medicală ambulatorie de la  Spitalul Municipal Dorohoi va fi angajat personal tehnic și de mentenanță în echipamente medicale pentru monitorizarea noilor echipamente?
  5. În proiectul de construcție și reabilitare vor fi schimbate instalațiile electrice vechi astfel încât noua rețea să poată susține aparatura modernă, mare consumatoare de energie?