Prezenţa oamenilor în America de Nord datează de acum 30.000 de ani; printre autorii..
Prezenţa oamenilor pe teritoriul Americii de Nord datează de cel puţin 30.000 de ani, o vechime aproape dublă faţă de estimările de până acum, potrivit concluziilor unor cercetări arheologice ale căror rezultate au fost publicate miercuri în revista Nature, informează AFP. Printre autorii celor două studii se numără şi un arheolog român.
Artefactele colectate, printre care 1.900 unelte din piatră cioplită, dovedesc că prezenţa oamenilor în grota Chiquihuite (nordul Mexicului) datează cu până la 33.000 de ani în urmă şi s-a întins pe o perioadă de 20.000 de ani, se arată în cele două studii publicate în revista Nature.
”Cercetările noastre aduc noi dovezi referitoare la o prezenţă străveche a oamenilor pe teritoriul Americii”, ultimul continent continent ocupat de om, a declarat pentru AFP arheologul Ciprian F. Ardelean, autor principal al unuia dintre cele două studii.
Cele mai vechi artefacte descoperite în această grotă, situată la altitudine mare, unde au fost realizate săpături încă din 2012, au fost datate cu radiocarbon (sau carbon 14) ca provenind dintr-o perioadă cuprinsă între 33.000 şi 31.000 de ani î.e.n. ”Sunt puţin numeroase, dar sunt totuşi aici”, a comentat cercetătorul de la Universitatea Autonomă din Zacatecas (Mexic).
Acestea pun în evidenţă existenţa unei industrii litice necunoscute până la această dată,
» Citește toată știrea pe AgerPres