Ioana Constantin: Mâncăm prost şi scump, deşi am putea investi şi produce intern

foto Facebook Ioana Constantin

Ioana Constantin trage un semnal de alarmă privind afectarea sectorului agroalimentar, din cauza preţurilor la energie şi gaze. 

“Mâncăm prost și scump, importăm enorm, deși am putea investi și produce intern. Mai puțin de 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producția internă a României. Iar totul va deveni și mai scump, și mai nesănătos, pe măsură ce se prăbușesc sectoare întregi falimentate de creșterile prețurilor la energie și gaze.

Sectorul agroalimentar, industria alimentară și de panificație sunt cele mai grav afectate. Producătorii din panificație au fost printre primii care au atras atenția că le cresc accelerat costurile, dar degeaba. Mulți producători din panificație și-au notificat clienții – IMM-uri sau lanțuri de magazine privind creșterile costurilor de producție pe costuri defalcate, cifre pe care politicienii nu le văd sau nu le înțeleg. Producătorii de carne de porc și pasăre, oricum puțini, vorbesc despre un faliment al întregului sector, despre creșterea și mai mare a importurilor de carne, ca urmare a exploziei prețurilor la gaze și energie, dar și a lipsei de măsuri în acești doi ani de pandemie. Suplimentar, există o problemă și cu forța de muncă în aceste domenii care preferă să aleagă alte state unde salariile sunt duble sau chiar triple.

Acești doi ani de pandemie au deschis un culoar pentru dezvoltarea și protejarea economiilor locale. Nu și în România, din păcate. Germania, Polonia sunt numai două exemple.

Investițiile în agricultură pot relansa sectoare întregi de activitate. Producătorii noștri, mai ales cei cu afaceri mici, trebuie sprijiniți să depășească lunile acestea dure în care i-au afectat și îi afectează simultan pandemia, explozia prețurilor la gaze și energie, dar și concurența neloială cu produse aduse de multe ori fraudulos din spațiul extracomunitar,

 » Aflați mai multe informații aici.