Aurescu: rezultatele în R. Moldova reprezintă „o victorie a democraţiei”
Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate care au avut loc duminică, în Republica Moldova, sunt „excelente” şi reprezintă „o victorie a democraţiei”, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
„Voi face o scurtă prezentare a rezultatelor pentru colegii mei şi pentru Înaltul Reprezentant şi o evaluare a importanţei acestor rezultate excelente, aş spune eu”, a afirmat şeful diplomaţiei române, înainte de a intra la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre UE (CAE).
Potrivit ministrului român, în Republica Moldova „cetăţenii au votat în majoritate clară, covârşitoare, pentru forţele proeuropene, pro-democratice, pro-reformă”.
„Aceasta este o victorie a democraţiei, exprimare a cetăţenilor Republicii Moldova în favoarea consolidării statului de drept, a instituţiilor democratice solide în ţara lor şi pentru eficientizarea şi accelerarea luptei anticorupţie. Aproximativ 53% pentru acţiunea pro-europeană şi pro-reformă (PAS) înseamnă o mare victorie în Republica Moldova”, a spus el.
Totodată, ministrul a vorbit despre deschiderea României de a dialoga cu Republica Moldova, în domeniul reformelor pro-europene.
„România este nerăbdătoare să colaboreze cu noul Guvern pro-european şi pro-democrat, pro-reformă, continuă să colaboreze cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care are o agendă foarte clară a reformelor şi care acum va găsi un bun partener în Guvern pentru a împlini acest proces al reformelor. Considerăm că implementarea acestei agende de reforme, aliniată cu Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova este singura garanţie a dezvoltării ţării şi a prosperităţii cetăţenilor Republicii Moldova”, a spus Aurescu.
Astfel, „România va continua să fie alături de autorităţile Republicii Moldova pentru ca acestea să îşi atingă aspiraţiile pro-europene şi să meargă pe calea reformelor”.
Rezultatele cvasidefinitive prezentate de CEC, după numărarea voturilor din 99,91% dintre secţiile de votare, arată că principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Maia Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate.
Astfel, în urma numărării voturilor din 2.148 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,72% din voturi, depăşind astfel categoric principala formaţiune politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votată de doar 27,23% din electorat.
Datele CEC arată că Partidul Politic „Şor” (PPŞ) a beneficiat de susţinerea a 5,75% dintre alegători, acesta fiind urmat de Blocul Electoral „Renato Usatîi”, cu 4,1% din voturile alegătorilor.