Comisia Europenă obligă România să investescă în cercetare privind noile tulpini ale SARS-CoV-2

Comisia Europenă obligă România să investescă în cercetare privind noile tulpini ale SARS-CoV-2. Este posibil ca România să fie obligată să aloce sume semnificative pentru cercetare pentru a putea identifica noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2 care circulă în prezent.

„Statele membre ar trebui să crească urgent secvenţierea genomului la cel puţin 5%, de preferat 10% din rezultatele pozitive ale testelor de depistare. Testele făcute în prezent de numeroase state membre conţin mai puţin de 1% dintre probe, ceea ce este insuficient pentru a observa răspândirea tulpinilor sau pentru a detecta altele noi”, a declarat CE.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, susține că România are doar trei centre unde se poate realiza secvenţierea genomică a noului coronavirus.  

„Există multe feluri de teste RT-PCR. Unele dintre ele pot identifica o tulpină «altfel». Şi dintre tulpinile «altfel», prin secvenţiere – adică printr-un proces care se poate face în trei locuri în România, care durează câteva zile şi costă relativ mult – putem vedea dacă este această tulpină sau altă tulpină. La Ministerul Sănătăţii ne propunem cel puţin două lucruri: să avem un program de finanţare pentru această secvenţiere care este necesară şi să testăm mai mult”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Sursă text: adevarul.ro

Sursă foto: clinica-carpediem.ro