Leonardo Badea (BNR): Implicațiile COVID-19 pentru sistemul financiar – mai mult decât un test al robusteții!

În cadrul videoconferinței de astăzi: “Gala Premiilor Revistei Piaţa Financiară” organizată de FinMedia, viceguvernatorul BNR – domnul Leonardo Badea, a declarat:

 „Pandemia a afectat întreaga lume și a produs deja schimbări importante în economie. 2020 a fost, încă este, un an teribil pentru toată lumea! Aproape toate sistemele și mecanismele după care erau derulate până acum activitățile economice sunt supuse unui test extrem de dur. Din păcate, 2021 se anunță la fel de greu, cel puțin în prima jumătate. Iar pentru sistemul financiar probabil că va fi mult mai greu decât 2020! În economie, presiunea negativă de mare intensitate va mai dura, probabil cel puțin încă 1-2 trimestre, până când prin eforturile lumii medicale și ale sistemului sanitar vor putea fi implementate pe o scară suficient de largă acele măsuri care să conducă la diminuarea riscurilor de îmbolnăvire.

Așa cum știm, pandemia este din nou în creștere, nu doar la noi ci în foarte multe locuri din lume dar mai ales în Europa, principalul nostru partener comercial și o sursă importantă de proveniență a capitalului atât de necesar pentru dezvoltarea țării. Acest lucru ne arată că rezistența economiei va continua să fie puternic testată și în următoarele luni, după foarte scurta perioadă de consolidare și creștere relativă din lunile de vară.

Personalități marcante ale lumii financiare se arată în continuare îngrijorate și rezervate față de evoluția economiei și a piețelor financiare în perioada următoare.

Evoluțiile fără îndoială pozitive din ultima lună privind eficacitatea dovedită în teste clinice a mai multor vaccinuri ne dau speranța ieșirii în cele din urmă din această criză, către o nouă normalitate. Dar va mai dura până când economia își va găsi noul punct de echilibru de la care să pornească un nou ciclu de creștere.

 » sursa: ziuadevest.ro