72 de lei, pensie de invaliditate în țara pensionarilor de lux. Dan Tanasă sesizează Ministerul Muncii

72 de lei – atât primește pensie de invaliditate un cetățean român în anul 2023, în țara pensionarilor de lux, în condițiile în care valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent depășește 3.000 de lei/lună. Este vorba despre cazul unui bărbat de 46 de ani din județul Mureș, care este nevoit să trăiască o lună cu mai puțin de 15 euro. Deputatul AUR Dan Tanasă a luat cunoștință de acest caz, care nu este singular, și a sesizat situația Ministerului Muncii.

„În luna iunie anul curent un bărbat de 46 de ani din județul Mureș, care la vârsta de 3 ani și-a pierdut un picior, a primit pensie în valoare de de doar 72 de lei. În timp ce unii primesc pensii speciale de mii și zeci de mii de lei, alții sunt nevoiți să supraviețuiască cu 15 euro pe lună”, a punctat deputatul AUR în sesizarea adresată ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Dan Tanasă subliniază că aceste cifre diferențele inexplicabile și discrepanțele din sistemul de pensii din țara noastră care nu reprezintă o atitudine echitabilă față de cetățenii care au nevoie de sprijin și rămân neajutorați.   

Deputatul AUR a solicitat ministrului Muncii răspuns la următoarele întrebări:

  1. Cum e posibil sa existe în România o asemenea pensie?
  2. Cum credeți că supraviețuiesc acești oameni în România cu astfel de pensie?
  3. Ce măsuri veți lua în vederea eliminării problemelor similare pe care le suportă pensionarii pe caz de boala, invaliditate, etc?
  4. Câți pensionari pe caz de boala și invaliditate sunt în România în anul 2023 și care este cuantumul mediu al acestor pensii?