66 de MORȚI de COVID, într-o săptămână, la Constanța

66 de constănțeni au decedat în săptămâna 16 – 22 noiembrie, la Constanța, din cauza coronavirusului. Dintre acestea, doar două persoane nu au avut comorbidități. Printre cele mai întâlnite afecţiuni care, împreună cu coronavirusul, au cauzat decesul se numără hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, insuficienţa cardiacă şi insuficienţa respiratorie.

În ultima perioadă, în România a crescut dramatic numărul de infectări cu noul coronavirus. Nici numărul deceselor nu a stagnat, ci a urcat și el, trecând de 10.000. În săptămâna care doar ce s-a încheiat, în orașul de la malul mării s-au înregistrat nu mai puțin de 66 de decese, lucru care ar trebui să îi îngrijoreze pe cetăţeni și să-i determine să respecte regulile impuse. Amintim că din cauza numărului mare de infectări și a incideței cazurilor de covid care a depăşit cu mult cifra 9, autoritățile locale au decis carantinarea Constanței pentru următoarele 14 zile. Nu au scăpat nici localitățile învecinate precum Valu lui Traian, Ovidiu, Lumina, Năvodari, Mihail Kogălniceanu, Agigea, Medgidia, toate întrând rând pe rând în carantină.

Hipertensiunea arterială şi diabetul, principalele afecţiuni întâlnite

Ceea ce ar trebui să le dea de gândit constănţenilor este faptul că cei mai vulnerabili sunt oamenii care prezintă şi alte afecţiuni. În combinaţie cu infecţia cu coronavirus, acestea le pot fi fatale. Dintre cei 66 de decedaţi, 40 prezentau hipertensiune arterială,iar dintre aceştia, 23 mai aveau şi diabet. Pe următorul loc se regăseşte obezitatea, urmată de insuficienţa cardiacă. Întâlnite au fost și alte comorbidități precum: insuficiență renală, fibrilație arterială, dar și insuficienţa respiratorie. Doar două persoane dintre cele 66 decedate nu au prezentat şi alte afecţiuni.

Cele mai multe decese, la Spitalul Municipal Medgidia

22 de persoane au decedat la Spitalul Municipal Medgidia, iar alte 19 la Sptialul de Boli Infecţioase. Pe următorul loc se află Spitalul Judeţean, unde au fost înregistrate 15 decese. Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele cu vârstă cuprinsă între 70 şi 90 de ani, cele mai multe decese înregistrându-se la această categorie.

Pănă în prezent, peste 250 de persoane au decedat în judeţul Constanţa, cauza fiind infecţia cu noul coronavirus. De la debutul pandemiei, la nivelul județului Constanța au fost confirmate peste 13.500 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cifre care ar trebui să-i pună pe constănţeni în gardă şi să-i determine să fie mai atenţi la sănătatea lor.

Diana MAXIMIUC