24 ianuarie: Ziua în care a fost proclamată Unirea Principatelor Române VIDEO

La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Țării Românești l-a ales pe domnul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Munteniei, iar în anul 1862 A.I Cuza a proclamat Unirea Principatelor. În anul 1986 a fost inaugurată prima linie a magistralei II a metroului bucureștean.

1859: Adunarea Electivă a Ţării Româneşti l-a ales pe domnul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Munteniei
În luna septembrie a anului 1857 se desfășoară Adunările Ad-Hoc de la Iași și București care votează unirea Țării Românești cu Moldova sub un prinț străin de religie creștină dintr-o dinastie conducătoare a Europei.

Hotărârile Adunărilor Ad-Hoc au fost trimise marilor puteri întrunite în cadrul unei Conferințe la Paris în 1858. Astfel, marile puteri elaborează documentul „Convenția de la Paris” pentru Țara Românească ce prevedea: unirea Țării Românești cu Moldova sub numele de Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei, iar domnul urma să fie ales de o Adunare Electivă.

Profitând de textul ambiguu al Convenției, românii îl aleg la 5 ianuarie 1859 ca domn al Moldovei pe A.I. Cuza. De asemenea, Cuza este ales și ca domn al Țării Românești la 24 ianuarie 1859.

1862: Alexandru Ioan Cuza a proclamat Unirea Principatelor
La 24 ianuarie 1862 a avut loc deschiderea, la București, a primului Parlament unic al României.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a proclamat, în fața Adunărilor Moldovei și Munteniei, unirea definitivă a Principatelor.

În plus, orașul București a fost desemnat Capitală a țării, în defavoarea Iașiului.

1921: S-a născut Sorana Coroamă-Stanca


Sorana Coroamă-Stanca s-a născut la 24 ianuarie 1921, la Chișinău, și a murit la 7 ianuarie 2007, la București. În anul 1946 a absolvit Facultatea de Chimie Industrială a Universității „Gheorghe Asachi” din Iași. Ulterior, s-a îndreptat spre teatru.

Amintim câteva dintre spectacolele regizate de Sorana Coroamă-Stanca: „Cerere în căsătorie”, „Coboară iarna”, „Comedia eroilor”, „Micii burghezi” și „Vrăjitoarele din Salem”.

A obținut Premiul de Stat, Premiul Galei UNITER pentru întreaga activitate și „Doctor Honoris Causa” al Universității de Arte „George Enescu” din Iași.

1950: S-a născut solista Stela Enache

Stela Enache s-a născut la 24 ianuarie 1950, la Reșița. De la vârsta de șase ani a început să studieze pianul, fiind înscrisă la Școala de Muzică.

Între 1964-1967 a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Reșița. Ulterior, între 1967-1972 a urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Cluj. În anul 1971 s-a căsătorit cu Florin Bogardo.

Amintim câteva dintre piesele cântăreței: „Ani de liceu”, „Apari iubire”, „Ca un tren ne pare viaţa”, „Cândva, o luntre albă”, „Ce simţi când eşti îndrăgostit”, „Dăruieşte-mi acest ceas de iubire” și „Dimineţile mele”.

1987: S-a născut regizorul Alexandru Mâzgăreanu


Alexandru Mâzgăreanu s-a născut la 24 ianuarie 1987, la București. În anul 2008 a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București, Facultatea de Teatru, secţia: regie.

Amintim câteva dintre spectacolele realizate în regia lui Alexandru Mâzgăreanu la Teatrul Nottara: „Sonată de toamnă”, „Capcană mortală”, „Cum vă place” și „Treptele Unirii”.

Mâzgăreanu a obținut premiul pentru „Cel mai bun regizor”, în cadrul Festivalului International de Teatru Fest(in) pe Bulevard, premiul Festivalul TeenFest, pentru spectacolul „Mamă, mi-am pierdut mâna!” și premiul pentru „Cel mai bun regizor”, pentru spectacolul „Funcționarii”.

1986: A fost inaugurată prima linie a magistralei II a metroului bucureştean


La 24 ianuarie 1986 a fost inaugurată prima linie a magistralei II a metroului bucureștean: Depoul IMGB- Piața Unirii.

Primul tronson al acestei magistrale, IMGB- Piața Unirii II, avea o lungime de 10,4 kilometri și număra șapte stații (inclusiv depoul IMGB): Depou IMGB- IMGB ( în prezent, „Dimitrie Leonida”) – Apărătorii Patriei- Piața Sudului- Pieptănari (în prezent „Eroii Revoluției”)- Tineretului- Piața Unirii II.

Realizarea propriu-zisă a metroului a început în anul 1975, datorită necesităţilor urbanistice, dar şi a dorinţei lui Nicolae Ceauşescu de a transforma capitala României.

2013: A murit umoristul Dan Mihăescu

Umoristul, scenaristul și regizorul Dan Mihăescu s-a născut la 5 iunie 1933 și a murit la 24 ianuarie 2013, la București.

Mihăescu a fost și autorul unor scenete scrise pentru nume mari ale comediei româneşti, printre care Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru.

Amintim câteva dintre filmele regizate de acesta: „Cum ne-ar vrea bărbaţii?!”, „Cine râde la urmă”, „Avocatul” și „Primarul activ (TV)”.

Printre volumele scrise de Dan Mihăescu se numără romanul „Ancheta”, nuvela „Prevestirea călugărului Chesarion” și romanul „Slalom printre bănuiți”.

Între 1965 şi 1988, a realizat, alături de Octavian Sava, Grigore Pop şi Marin Traian, emisiunea de „Întâlnire cu satira şi umorul“.