23 august 1944- calea spre comunism

În data de 23 august 1939 Rusia și Germania semnau un pact ce prevedea o anexă secretă ce viza anexarea Basarabiei de către ruși.

În vara lui 1940 URSS avea să invadeze Basarabia iar puțin mai târziu jumătatea de Ardeal și sudul Dobrogei aveau să ajungă la Ungaria și Bulgaria.

Regimul lui Carol al II-lea colapsează și regele este forțat să fugă din țară.

În aceste condiții mareșalul Antonescu este scos de sub arest și pus să conducă țara.

Acesta a trecur la măsuri de organizare militară, economică și administrativă pentru ca în 1941 să treacă Prutul.

Armata română avea să lupte până pe 23 august 1944 pe frontul de est.

Înfrângerea armată germană se apropia iar trupele sovietice erau la granița țării.

Antonescu dorea un armistițiu dar cu americanii, francezii, englezii, nu cu imperiul sovietic al răului. Acesta nu a fost acceptat.

Regele Mihai I, susținut de o parte din partidele istorice și instigat de comuniști, avea să aresteze pe mareșal în data de 23 august 1944.

Apoi avea să predea pe Antonescu rușilor. Ajunge mareșalul la Moscova pentru ca apoi să fie trimis în țară unde va fi judecat și condamnat de comuniști. Avea să moarcă împușcat în închisoarea Jilava, în fața unui pluton de execuție.

Regele Mihai I avea să predea necondiționat țara la data de 23 august 1944. Imperiul sovietic a ocupat România și armata avea să îndrepte armele spre Berlin, trecând prin Budapesta.

Românii erau dornici să lupte și pentru Ardealul furat de unguri. Aveau să ocupe din nou Budapesta și apoi drumul a continuat spre Berlin.

Intervenția României a schimbat soarta războiului dar decizia lui Mihai I a trimis jumătate de Europa în 50 de ani de comunism.

Rusia avea să domine jumătate de continent și să înceapă jefuirea sistematică a teritoriilor ocupate.

În România începea dominația comunistă: sovieticii aveau să aducă aici ruși care să conducă țara, dar ascunși sub nume românești.

După 1960 Ceaușescu reușea să scoată armata rusă din țară pentru ca în 1968 să se opună intervenției din Cehoslovacia…

 » Continuați să citiți întreg articolul în magazinul istoric 1859.EU