23 august 1944 – Armata română întorcea armele împotriva Germaniei ©

În data de 23 august, România ieșea dintr-o alianţă dezavantajoasă. De asemenea, până în anul 1990, în 23 august era sărbătorită Ziua Naţională a României. Începând cu 2011, ziua de 23 august este dedicată comemorării victimelor Fascismului şi Comunismului.

Se împlinesc 76 de ani de când armata română a întors armele împotriva Germaniei și a trecut de partea Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. La 23 august 1944, mareșalul Antonescu a fost destituit și arestat de regele Mihai.  În aceeași seară , suveranul s-a adresat națiunii și a declarat război Germaniei.

 Schimbarea de alianţă a României, din 23 august 1944, avea să scurteaze războiul şi să readucă Transilvania de Nord în graniţele ţării, această zi devenind sărbătoare naţională comunistă, cu semnificaţie puternic ideologizată.

Ziua de 20 august 1944 a dat acel semn aşteptat că soarta războiului nu se mai poate întoarce în favoarea Axei Germane. Trupele Frontului 2 Ucrainean conduse de mareșalul Malinovski au declanșat ofensiva Iași-Chișinău. Pe 22 august, sovieticii se aflau pe linia Târgu Neamț-Huși-Chișinău, făcând o spărtură în frontul germano-român din Moldova. România se afla la capătul rezistenței fizice şi strategice. Generalul german Friessner a cerut continuarea rezistenței pe linia fortificată Focșani-Nămoloasa-Galați, lucru cu care mareșalul Antonescu a fost de acord. Conducătorii armetei Axei continuau delirul.

În data de 23 august 1944, regele Mihai I hotărăște demiterea și arestarea mareșalului Ion Antonescu, conducătorul statului, și dispune încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei.

La ora 22:30, Regele citeşte la radio Proclamația către țară:

„Români,

În ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, în deplină înţelegere cu poporul meu, că nu este decât o singură cale, pentru salvarea ţării de la o catastrofă totală: ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite.

 » Aflați mai multe informații aici.