Diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna

Diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna

Nevoia de a limita efectele pandemiei este foarte mare, iar aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, cel dezvoltat de compania Moderna, reprezintă o șansă în plus pentru a răspunde acestei nevoi.
Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare.
Acest material urmează să răspundă principalelor întrebări despre caracteristicile acestora.
Momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție.
Astfel, în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare.

Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri?
Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul.
Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2.
ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.
Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.
Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19?
Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași.
Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.
Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2.
Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.
Cine se poate vaccina?
Vârsta:
Vaccinul Comirnaty este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.
Sarcina și alăptarea:
Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului.
Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea.
Conform EMA, nu sunt raportate riscuri în legătură cu alăptarea (https://www.ema.europa.eu/en/documents/report/propylene-glycol-used-excipient-report-published-support-questions-answers-propylene-glycol-used_en.pdf).
În ambele situații se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.
Câte doze trebuie făcute?
Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.
Profilul de siguranță
Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.
Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.
Cum se distribuie?
Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției).
Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C.
După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.
Fiecare flacon de Comirnaty conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze.
Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.
În concluzie, din punct de vedere al siguranței și eficacității cele două vaccinuri sunt similare, diferențele fiind importante mai degrabă pentru organizarea logistică (stocare, transport, administrare etc.).

Surse:
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_en.pdf
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/comirnaty
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19-vaccine-moderna-product-information_en.pdf
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_ro.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ȘTIRI ASEMĂNĂTOARE

„U“ Craiova – Sepsi 0-0 | Andrei Ivan: „Altul ar fi fost rezultatul dacă terenul era bun“ – GdS Sport

Atacantul formației Universitatea Craiova, Andrei Ivan, a fost dezamăgit de rezultatul meciului cu Sepsi Sf. Gheorghe, considerând că suprafața de joc a influențat enorm evoluția alb-albaștrilor. „A fost 0-0, dar am jucat și pe un teren foarte greu. Prima repriză a fost zăpadă pe teren, se oprea mingea, nu puteam să pasăm. Noi suntem o […]

In preajma revolutiei

Mircea Radu IACOBAN Să vezi şi să nu crezi! de Mircea Radu IACOBAN(citeşte alte articole de la acelaşi autor)Astăzi îl aniversăm pe Eminescu. Fără acutele festivismelor găunoase, poate chiar cu excesivă reținere, sesizabilă mai ales în programele televiziunilor cu discretă contribuție în celebrarea „Zilei culturii naționale”. Cu Covid, fără Covid, 15 ianuarie rămâne ziua nașterii […]

Interviu cu George Niculescu. URMĂREȘTE AICI

CategoriiÎn locul Registrului Auto Român va fi AMENAJAT un PARCA MURIT Dumitru Florea, fost consilier județean PSD!Rămas sărac lipit, fostul patron al Caritas, Ioan Stoica, a fost dat afară din casă, în plină iarnăAccident rutier în Tomis Plus: A intrat cu mașina într-un gardMinistrul Educației: „Sistemul de învățământ HIBRID dispare complet“Voiculescu: Și în România se […]

Ce are Prefectura cu impostura: 30% spor la leafă pentru toată lumea

Toţi angajaţii care lucrează în această instituţie primesc un spor “Covid” de 30% la salariu. Fie că sunt şoferi, secretare sau îngrijitori, toţi sunt plătiţi în plus pentru că riscă să se infecteze în orice moment. Ei au încasat sporul “Covid”, iar cei din Sănătate sau Ministerul de Interne trebuie să mai aştepte. Revoltaţi, sindicaliştii […]

COVID-19: 12 decese şi 195 de cazuri noi la Galaţi, în 24 de ore – Monitorul de Galati – Ziar print si online

La nivelul judeţului Galaţi, potrivit raportării Instituţiei Prefectului Judeţul Galaţi, marţi, 05 ianuarie 2021, au fost înregistrate 16.423 de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei şi până în prezent, mai mult cu 195 de cazuri faţă de ziua de luni, când au fost raportate 16.228 de îmbolnăviri. Din numărul nou de […]

Inca o firma pe lista rusinii a Primariei Cluj-Napoca. Investitia de 5.5 milioane euro ar trebui sa fie gata in 2021

Inca o firma ar putea fi inclusa pe ‘lista rusinii’ a Primariei Cluj-Napoca. Se pare ca, santierul „Baza sportivă La Terenuri’ are sanse sa nu fie finalizat in 2021, conform contractului investitiei. Prima pe lista rusinii este o firmă din Timişoara. Este vorba despre firma Rheinbrucke, care a pierdut contractele pentru Şcolile N. Titulescu şi […]