Descoperire incredibilă într-o peșteră din România! A fost numit „Regele Peșterii”

Descoperire incredibilă într-o peșteră din România! A fost numit „Regele Peșterii”

Cercetării au descoperit o nouă specie de viețuitoare în Peștera Movile, care adăpostește cel mai izolat ecosistem de pe planetă.

Potrivit unei echipe internaționale de specialiști care a analizat un miriapod colectat din Peștera Movile, este vorba despre o specie complet nouă, unică în lume.

Datorită dimensiunilor sale destul de mari, miriapodul a fost poreclit „Regele Peșterii”, dar denumirea științifică este Cryptops speleorex.

Este o specie veninoasă, care a evoluat izolat, dintr-un miriapod care trăia la suprafață, în urmă cu mai multe milioane de ani.

În timp, Cryptops speleorex s-a adaptat la noile condiții din peșteră, unde este complet întuneric și astfel și-a pierdut complet culoarea.

În Peștera Movile condițiile sunt greu de suportat, pentru că nivelul de oxigen este de numai 10% din necesarul cu care sunt obișnuiți oamenii, iar întunericul este deplin.

De aceea, aici s-au dezvoltat specii necunoscute, care nu sunt întâlnite în alte locuri. Viețuitoarele sunt translucide, pentru că pielea lor nu are pigment și de asemenea nu au ochi, pentru că nu le sunt necesari în acest întuneric absolut.

În schimb, multe specii de aici au dezvoltat antene foarte lungi, care le ajută să se orienteze în întunericul din peșteră.

În Peștera Movile au fost găsite anterior specii unice de scorpioni de apă și păianjeni.

„Regele Peșterii”, cea mai recentă specie identificată aici și totodată principalul prădător din lanțul trofic, este un miriapod cu o lungime de aproximativ 5 cm.

Descoperirea a fost publicată în revista ZooKeys.


 

Sursa foto: Speologie.org


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ȘTIRI ASEMĂNĂTOARE

Efect paradoxal! Topirea ghețarilor poate declanșa o nouă eră glaciară

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au ajuns la o concluzie surprinzătoare, în timp ce analizau cauzele apariției erelor glaciare. În decursul timpului, planeta noastră a trecut prin multe ere glaciare, determinate de schimbări periodice ale orbitei Pământului în jurul Soarelui, care influențează cantitatea de radiații primită. Totuși, aceste modificări ale orbitei sunt minore, deși schimbările […]

Românii vor putea alege vaccinul împotriva COVID: care sunt opțiunile

La câteva zile după certificarea utilizării celui de al doilea vaccin în Uniunea Europeană, românii vor putea alege soluția de imunizare. Vaccinul anti-Covid de la compania Moderna a fost autorizat pentru distribuție și vaccinare pe teritoriul Uniunii Europene, iar primele 15.000 astfel de vaccinuri vor ajunge mâine în România. După vaccinul Pfizer-BioNTech, acesta este al […]

Cercetătorii au descoperit primele indicii privind existența găurilor de vierme

Cercetătorii de la Observatorul Astronomic Central din Rusia cred că au identificat posibile găuri de vierme în spațiu. Potrivit specialiștilor, găurile negre supermasive care se formează în centrul unor galaxii foarte luminoase (numite nuclee galactice active) ar putea fi de fapt găuri de vierme. Teoria Generală a Relativității enunțată de Albert Einstein permite existența unor […]

Termoficare Oradea: Furnizarea căldurii şi apei calde pentru 10 puncte termice, întreruptă din cauza unei avarii

Pentru remedierea unei avarii apărute la reţeaua termică primară, în zona intersecţiei străzilor Decebal cu Dacia, începând de azi, 11 ianuarie 2021, ora 14.00, se întrerupe furnizarea serviciilor de încălzire şi apă caldă pentru consumatorii alimentaţi din puncte termice 106, 126, 127, 136, 119, 218, 200, 611, 612, 613. În urma acestei avarii sunt afectaţi […]

Sir David Attenborough s-a vaccinat împotriva COVID-19 / Mesajul naturalistului britanic

Sir David Attenborough s-a vaccinat împotriva COVID-19 / Mesajul naturalistului britanic

Sir David Attenborough se numără printre personalităţile care s-au vaccinat recent împotriva COVID-19, a confirmat reprezentantul său, relatează marţi BBC potrivit Agerpres. Vestea conform căreia celebrului naturalist britanic, în vârstă de 94 de ani, i-a fost administrat vaccinul vine la câteva zile după ce Palatul Buckingham a anunţat că regina Elisabeta a II-a şi prinţul […]