(VIDEO) „Crucea Caraiman”, mărturia unui veac de istorie, a fost resființită ©

(VIDEO) „Crucea Caraiman”, mărturia unui veac de istorie, a fost resființită ©

După doi ani de lucrări, de sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul României, Crucea Eroilor de pe vârful Caraiman a fost resfințită.

Pe Platoul Bucegilor a avut loc ieri, 30 noiembrie, o ceremonie militară şi religioasă organizată cu ocazia finalizării a lucrărilor de restaurare și reabilitare a monumentului istoric.

Lucrările la Crucea Caraiman au durat aproximativ 2 ani, timp în care toată structura metalică a fost acoperită anticoroziv, s-au refăcut amenajările interioare, inclusiv instalațiile de ventilaţie din subsol, cele electrice, căminele de tragere și platforma de acces.

Crucea măsoară 39,5 metri şi a fost ridicată între 1926 şi 1928, în memoria românilor căzuţi în primul război mondial, prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. La vremea respectivă materialele au fost duse în vârful muntelui cu funicularul, cu care trase de boi, apoi cu măgarii.

Conform Ministerului Apărării Naționale, lucrările au costat aproape 20 de milioane de lei și au fost terminate cu 8 luni înainte de termen.

 La activitate, care a fost organizată cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, au participat militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei României, care au purtat steagurile de identificare ale acestora.

 » Aflați mai multe informații aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.