Cum ar putea cartografierea să salveze viitorul oceanelor noastre

Cum ar putea cartografierea să salveze viitorul oceanelor noastre

De ani de zile, oamenii de știință ne spun că schimbările climatice și dependența noastră de plastic sunt direct responsabile de declinul sănătății oceanelor. Acest lucru este probabil cel mai evident în cazul faimoasei Marea Barieră de Corali din Australia.

Un studiu publicat în octombrie a constatat că aproximativ jumătate din recif a murit din anii 1990, în mare parte din cauza temperaturilor record. Iar cheia supraviețuirii recifului sunt datele.

Aici intervine Institutul Schmidt Ocean, un organism nonprofit care folosește tehnologie avansată pentru cartografierea fundului oceanului.

Cunoaștem adâncimile pentru a putea înțelege mai profund

“Suntem capabili să caracterizăm sau să înțelegem mediile”, spune Wiener.

“Aceste informații sunt puse la dispoziția publicului, astfel încât factorii de decizie din domeniul oceanelor să poată înțelege mai bine și să creeze limite pentru ariile protejate și pentru reglementări”.

Oamenii de știință de la Schmidt navighează în lume pe un vas de cercetare numit Falkor, echipat cu o mulțime de echipamente științifice, inclusiv ecosonde, un dirijabil pentru observații aeriene și un vehicul operat de la distanță, numit SuBastian.

Capabil să se scufunde la o adâncime de până la 4.500 de metri, SuBastian are mai multe camere video de înaltă definiție și este proiectat să fie modular, ceea ce permite operatorilor să personalizeze ROV-ul proprietar pentru fiecare misiune.

Luna trecută, prin intermediul acestor camere, oamenii din întreaga lume au urmărit live cum oamenii de știință de la Schmidt explorează una dintre cele mai semnificative descoperiri ale lor: un recif de corali înalt de 500 de metri, care face parte din Marea Barieră de Corali.

A fost primul care a fost descoperit acolo în peste 120 de ani.

“Știam că am găsit ceva, dar nu știam cum va arăta”, a spus Wiener. “Așa că am fost cu toții foarte încântați de scufundare”.

Datorită înălțimii recifului, oamenii de știință au putut observa modul în care diferitele sisteme care trăiesc în interiorul acestuia s-au schimbat la diferite adâncimi.

“Au corali adânci care cresc pe ei, până la adâncimi mai puțin adânci de 30 – 40 de metri, care aveau șiruri de pești și rechini și corali incredibil de sănătoși”, a spus Wiener.

Din corali oamenii de știință speră că pot învăța cum să ne protejeze oceanele.

În special, oamenii de știință Schmidt sunt interesați de coralii antici despre care spun că conțin informații cruciale din trecut. Cercetătorii pot extrage aceste date, inclusiv temperatura oceanului și curenții.

“Folosim aceste informații pentru a modela pentru viitor”, a spus Wiener, “astfel încât să putem înțelege mai bine care sunt efectele încălzirii climatice asupra oceanelor noastre”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.