STUDIU: Suntem stâgaci sau dreptaci încă din viața intrauterină

STUDIU: Suntem stâgaci sau dreptaci încă din viața intrauterină

Doar aproximativ 1 din 10 pesroane este stângace, restul sunt dreptace.

Psychology Today scrie că asta înseamnă aproximativ 10,6% din populația lumii, adica doar 827 de milioane de persoane din totalul de 7,8 miliarde câte există pe Pământ.

Acest fenomen poartă numele de mână dominantă. Oamenii de știință au încercat de-a lungul timpului să explice de ce există stângaci cu moștenire genetică și stângaci datorită părții dominante a creierului.

Un studiu din 2017 arată că mâna dominantă este determinată încă dinainte de naștere, în etapa de dezvoltare fetală, adică în primele 15 săptămâni de sarcină, acolo unde  există asimetrii de exprimare genetică la nivelul măduvei spinării.

Cercetătorii au reușit să ajungă la această concluzie după ce au examinat exprimarea genetică din măduva spinării în perioada săptămânilor 8-12 de sarcină. Aceștia au descoperit diferențe între segmentele stâng și drept ale măduvei spinării, responsabile pentru controlul mișcărilor. Astfel, o persoană este stângace sau dreptate în funcție de acest aspect.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Releated

Pacienții cu forme severe de COVID-19 sunt candidații potriviți pentru a dona plasmă convalescentă

Pacienții cu forme severe de COVID-19 sunt candidații potriviți pentru a dona plasmă convalescentă

Sexul, vârsta și severitatea simptomelor COVID-19 pot fi de folos în identificarea foștilor pacienți infectați care au, în mod posibil, un nivel crescut de anticorpi ce pot proteja împotriva infecției respiratorii, acestea sunt concluziile preliminare ale unui nou studiu1 demarat de către cercetătorii americani de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, citează doc.ro. […]