Peste 130.000 de ha de grâu în Timiș, în anul agricol 2020 -2021. Încă se mai seamănă

Peste 130.000 de ha de grâu în Timiș, în anul agricol 2020 -2021. Încă se mai seamănă

Direcția Agricolă Județeană Timiș a făcut o evaluare în câmp a stării culturilor de grâu, orz și rapiță, în data de 28 octombrie 2020. Prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul DAJT, a fost însoțit pe teren de Ionică Prohab, șef Serviciu.

Ei au asistat și la încheierea campaniei de recoltare la porumb la un fermier.

Cu acest prilej, prof. Petanec a tras unele concluzii. Astfel, rapița arată excepțional, dar sunt și sole unde plantele au răsărit săptămâna trecută, abia după ce au venit ploile. În continuare, dacă nu vine un îngheț timpuriu și cultura reușește să treacă în faza cu 4 -5 frunze va fi foarte bine.

Porumbul încă se mai recoltează la unii fermieri și are umiditate cam mare, datorită ploilor. Pe de altă parte, încă se mai seamănă grâul. În anul agricol 2020 -2021, peste 130.000 de ha de grâu vor fi cultivate în Timiș.

”Am văzut pe câmp fermieri care lucrau cu utilaje ultramoderne. Printr-o singură trecere terenul era prelucrat, finisat, semănat și fertilizat. Au randamente mari de 50 de ha pe agregat. Câmpul arată foarte bine. A început înfrățirea la orzul cu talie mare. La grâu nu am găsit înfrățire, dar are diferite stadii de dezvoltare. Arată foarte bine, unde este răsărit”, a subliniat Petanec.

El a atras atenția și de efectele schimbărilor climatice asupra culturilor și agriculturii în general în câmpia de vest. Perioada optimă de semănat a cam dispărut.

”Fermierii continuă să mai semene grâul și e clar că nu este târziu. Trebuie să ne schimbăm optica în această privință, conceptul de perioadă optimă de semănat, așa cum știam până acum.

Cauza este efectul puternic pe care îl au schimbările climatice asupra agriculturii. La fermierii care am fost eu,

 » sursa: ziuadevest.ro

Releated

CONSTANȚA. Jandarmeria a amendat AUR-ul lui George Simion pentru că așa au vrut reporterii Antena3

Prezenți ieri la Constanța în susținerea avocatului Diana Șoșoacă, membrii AUR Constanța au fost amendați de către Jandarmeria Română. Abuzul a fost comis la instigarea unui reporter Antena 3, deranjat de faptul că în apropierea tribunalului se aflau români patrioți cu steagul tricolor. Cei prezenți era în desfășurarea unei acțiuni electorale de informare, fapt permis […]

UE vrea să faciliteze accesul pacienţilor la medicamentele generice mai ieftine

UE vrea să faciliteze accesul pacienţilor la medicamentele generice mai ieftine

Comisia Europeană vrea să faciliteze accesul pacienţilor la medicamente generice mai ieftine, o măsură care ar putea afecta serios veniturile marilor companii farmaceutice, arată un proiect de document european consultat de Reuters, citează Agerpres. Executivul comunitar îşi va prezent strategia în sectorul medicamentelor într-un document ce urmează să fie publicat marţi, obiectivul fiind să facă […]