Alertă alimentară: Aliment care nu se spală cu concentrație uriașă de pesticide

Alertă alimentară: Aliment care nu se spală cu concentrație uriașă de pesticide

Aproape 70 la sută din fructele și legumele  proaspete vândute în întreaga lume conțin reziduuri de pesticide potențial periculoase, potrivit analizei Environmental Working Group (o organizație non-profit extrem de puternică în SUA) și al ultimelor date de testare date publicității de la Departamentul Federal al Agriculturii.

CITEȘTE ȘI: Turism în siguranță în Timiș

Marea surpriză este că cel mai periculoase alimente din punct de vedere al pesticidelor nu sunt fructele sau legumele  proaspete, ci fructele  uecate pe care nimeni nu le spală: stafidele.

Aproape în fiecare eșantion de stafide – mai précis 99% din ele – s-au găsit reziduuri de cel puțin două pesticide. Din această cauză, specialiștii Environmental Working Group (EWG) consideră să stafidele sunt cele mai periculoase din punct de vedere al pesticidelor.

Nu că situația ar fi mult mai bună în ceea ce privește căpșunele, nectarinele, merele și cireșele. Pe 90 la sută din probele examinate din eșantioanele cu aceste fructe  s-au găsit reziduuri de la două sau mai multe pesticide.

Pericolul din farfurie

Fie că sunt cultivate organic sau nu, fructele și legumele sunt componente esențiale ale unei diete sănătoase. Din păcate, însă, multe dintre ele conțin pesticide potențial dăunătoare, chiar și după spălare și decojire.

Deoarece contaminarea cu pesticide variază în funcție de cultură, EWG a întocmit un top al celor  mai perriculoase alimente de origine vegetală.

Conform ultimului raport dat publicității de specialist în 2020, cele mai periculoase  sunt căpșunele, spanacul, nectarinele, merelele, strugurii, piersicile, cireșele, perele, roșiile, țelina și cartofii.

Mai mult de 90 la sută dintre probele de căpșune, mere, cireșe, spanac, nectarine și varză au dat rezultate pozitive pentru reziduurile a două sau mai multe pesticide.

Mai mult, pe probele de varză au fost identificate 18 pesticide diferite.

Studiile arată că avocado și porumbul  sunt cele mai curate. Mai puțin de 2 la sută din probe au prezentat pesticide detectabile. Și alte fructe și legume au obținut scoruri bune: ananasul, ceapa, papaya, mazărea congelată, vinetele, sparanghelul, conopida, broccoli, ciupercile și pepenele galben.

Ce e de făcut?

Specialiștii EWG spun că dacă ținem la sănătatea noastră, cel mai bun lucru ar fi să ne orientăm spre produse ecologice.” În patru studii clinice separate s-a demonstrat că persoanele care au trecut de la alimentele convenționale la cele organice au experimentat o reducerea dramatică a concentrațiilor de pesticide din  urină, un marker clar al expunerii la pesticide, scrie ewg.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Releated

COVID-19: Peste 2.300 de persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

COVID-19: Peste 2.300 de persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19 pe teritoriul României. În ultimele 24 de ore, au fost aplicate, de către polițiștii din cadrul IPJ Constanța, jandarmii din cadrul I.J.J. Constanța, respectiv G.J.M. „Tomis” Constanța și polițiștii locali, un număr total de 352 de […]

Klaus Iohannis: Vaccinarea populației în masă va începe în primăvară

Klaus Iohannis: Vaccinarea populației în masă va începe în primăvară

Președintele Klaus Iohannis a precizat, duminică, după o vizită la call-centerul DSP București de la Arena Națională, că vaccinarea în masă va începe abia în primăvară, în România. ”În prima linie intră personalul medical, persoanele care au boli despre care știm că agravează această boală provocată de noul coronavirus și personalul esențial. Doar în tranșa a […]