Un pește contemporan cu dinozaurii, o adevărată „fosilă vie”, descoperit într-un râu din România

Un pește contemporan cu dinozaurii, o adevărată „fosilă vie”, descoperit într-un râu din România

Un exemplar din cea mai rară specie de pește din Europa, și poate chiar din lume, a fost redescoperit într-un râu din România. 

Aspretele, un pește despre care toată comunitatea științifică era de părere că nu mai există în țara noastră, și-a făcut apariția în râul Vâlsan din Munții Făgăraș, a anunțat pe Facebook activitstul Alex Găvan.

Acesta este o „fosilă vie”, fiind o specie veche de 65 de milioane de ani, contemporană cu dinozaurii. Totuși, a fost descoperită abia în anul 1956.

Specia este cunoscută sub denumirile populare de asprete, popete sau sforete, date de localnicii din zonă. Numele său științific – „Romanichthys valsanicola” este format din „Romanichthys”, care provine din neolatinul romani, „romanicus = românesc” + grecescul „ichthys = pește” și „valsanicola” o latinizare a numelui râului Vâlsan.

Denumirea științifică a speciei se traduce ca „pește românesc de pe valea Vâlsanului”, iar denumirea populară de asprete este dată după solzii săi aspri.

Sursa foto: Fundaţia Alex Găvan/ Andrei Togor, Marcus Drimbea

__________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Releated

Tezaur monetar din epoca romană descoperit în Vrancea

Tezaur monetar din epoca romană descoperit în Vrancea

Cele 55 de monede, la prima vedere datează din sec I-II si probabil sunt din bronz. Mai multe detalii vor apare dupa restaurare. Monedele romane, imediat dupa descoperire Tezaurul a fost descoperit de către Mihai Lupu, un pasionat de istorie din județul Vrancea. Acesta are mai multe descoperiri realizate până acum. Pasionat de istoria militară […]