Decizie ”bombă” a CEDO! Statul român, obligat să acorde o despăgubire de 3 milioane de euro proprietarilor unui teren din Timișoara

Decizie ”bombă” a CEDO! Statul român, obligat să acorde o despăgubire de 3 milioane de euro proprietarilor unui teren din Timișoara

Proprietarii unui teren în suprafață de 22.765 de metri pătrați situat pe strada Aurora din Timișoara vor fi despăgubiți de statul român cu 3 milioane de euro, în urma unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Inițial, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a hotărât ca proprietarii terenului să primească puțin peste 1 milion de euro, în cinci tranșe anuale. Proprietarii nu au fost de acord și s-au adresat CEDO.

La CEDO au fost pronunțate săptămâna aceasta 3 hotărâri împotriva statului român, cu obligații de despăgubire a foștilor proprietari în valoare de 9.879.618 de euro.

Conform unui comunicat emis de Asociația pentru Proprietate Privată, România va fi în continuare condamnată de curtea europeană până când guvernul va schimba legislația, astfel încât despăgubirile să fie actualizate la prețul pieței, șu nu calculate în conformitate cu grila notarială din 2013.

”Săptămâna aceasta – o altă notă de plată de la CEDO – despăgubiri de aproape 10 milioane de euro.

Dintre acestea, 3 milioane de euro sunt pentru un teren din Timișoara pentru care ANRP ar fi plătit puțin peste 200.000 de euro și în cinci tranșe anuale.

Instanțele din România ar trebui să respecte hotărârile Curții Europene și să evalueze despăgubirile foștilor proprietari conform valorii de piață și nu conform grilelor din 2013.

 În Cauza Nasta și alții contra României, soluționată marți la Strasbourg, la poziția patru se află o cerere având ca obiect o suprafață totală de 22.765 mp de teren situat în Timișoara, Strada Aurora. (zona 4 a orașului):

 Potrivit grilei din 2013, utilizată în prezent pentru calculul despăgubirilor la ANRP (dar și de instanțele din România), acest teren, mai mare de 5000 mp, care se află în zona IV,  are o valoare de 18 euro/mp.

 » sursa: ziuadevest.ro

Releated

Claudiu Târziu: libertatea nu este negociabilă. Pentru această libertate, acum 30 de ani, mulți români au plătit prețul suprem – viața lor

În cadrul unei dezbateri electorale, Claudiu Târziu, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la Senat pentru București, a declarat în cadrul unei dezbateri electorale că „românii văd incapacitatea actualului guvern de a gestiona criza sanitară, politică și economică în care ne aflăm și că nu îl va credita pe mai departe pentru încă patru ani. De […]