De ce mâncăm în proporție de 80% carne de porc importată?

De ce mâncăm în proporție de 80% carne de porc importată?

Puțini timișoreni știu că în proporție de 80% carnea de porc pe care o cumpărăm cu mare entuziasm din hypermarketuri nu provine de la crescătorii de suine autohtoni, ci este importată din țările Uniunii Europene, o mare cantitate, provenind din Spania.

Situația s-a agravat cu epidemia de pestă porcină africană care a lovit devastator nu numai fermele din Timiș, ci din întreaga țară.

Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta – a explicat că, astfel, carnea de porc proaspătă, refrigerată sau congelată continuă să ocupe prima poziție la importuri, cu o valoare de 292,2 milioane de euro pentru 122.961 tone.

Mai grav, exporturile sunt bazate pe materie primă, în timp ce am continuat să importăm masiv produse procesate.

În timp ce în Timiș, au fost afectate de secetă numai 22.000 de ha, în anul agricol 2019 -2020, la nivel național, culturile de primăvară sunt afectate de secetă pe o suprafață de aproximativ un milion de hectare, după ce culturile semănate în toamnă au fost afectate pe mai mult de 1,1 milioane hectare.

În luna mai, Sindalimenta și mai multe organizații ale agricultorilor au lansat un apel și un program pentru salvarea economiei și agriculturii și solicită guvernului să aplice măcar acum măsurile propuse.

Printre altele, planul de salvare al agriculturii și industriei alimentare, prin implicarea guvernului în susținerea producătorilor români, propunea finanțarea înființării fermelor de reproducție în domeniul pasăre, sprijinirea sectorului de bovine de carne, a celui de ovine pentru comercializarea pe piețele externe, precum și sprijinirea înființării de ferme de reproducție în sectorul porc.

De asemenea, se solicita acordarea unui sprijin financiar pentru micii fermieri din sectorul legumicol, stimularea în mod expres a sectorului de legume protejate în serii și solare,

 » sursa: ziuadevest.ro

Releated

INSP: în ce condiții asimptomaticii pot transmite SARS-CoV-2, chiar dacă poartă mască?

INSP: în ce condiții asimptomaticii pot transmite SARS-CoV-2, chiar dacă poartă mască?

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a realizat mai multe grafice care ilustrează riscul transmiterii SARS-CoV-2 de la persoane testate pozitiv, dar asimptomatice, în funcție de locul în care se află, de acțiunile efectuate și de durata contactului cu alte persoane. Nu doar persoanele infectate care nu poartă mască pot transmite noul coronavirus celor din […]

boicotarea Centenarului Trianonului de către autoritățile de la București reprezintă un veritabil act de trădare națională – CURIERUL ROMÂNESC

Dan Tănasă (AUR): Vom lupta pentru dreptul românilor de a se folosi de resursa lemnoasă din pădurile țării

Dan Tănasă, candidat AUR – Mureș, consideră că a venit momentul ca românii să voteze un partid nou, format din tineri patrioți, pentru că este singurul mod în care se poate opri defrișarea pădurilor și exportarea lemnului către alte țări. „Ni se fură pădurile, vedem zeci de camioane care cară pădurea, resursa naturală a poporului […]