Analize și vaccinuri esențiale pentru persoanele de peste 50 de ani

Analize și vaccinuri esențiale pentru persoanele de peste 50 de ani

Adulții, în special dacă au trecut de 50 de ani, au nevoie de unele analize, precum și de unele vaccinuri pentru a se proteja împotriva bolilor grave și potențial letale.

În ceea ce privește analizele, se recomandă ca peste vârsta de 50 de ani să se facă screening pentru anevrismul aortic abdominal și pentru cancerul de colon, precum și teste care să analizeze sănătatea ochilor și a pielii, iar în cazul femeilor, a sânilor și a colului uterin. De asemenea, se recomandă măsurarea anuală (sau după sfatul medicului) a nivelului colesterolului și a tensiunii arteriale, hipercolesterolemia și hipertensiunea fiind factori de risc pentru bolile cardiovasculare. E indicat ca bărbații peste 50 de ani să facă și un screening pentru cancerul de prostată, scrie doc.ro.

În ceea ce privește vaccinurile, iată spre care să te îndrepți dacă ai 50 de ani sau mai mult:

Vaccinul antigripal

De vaccinul antigripal are nevoie toată lumea în vârstă de peste 6 luni, însă el este extrem de important pentru categoriile aflate la risc să aibă complicații în urma gripei, cum ar fi vârstnicii, persoanele cu boli cronice, gravidele, copiii și bătrânii instituționalizați și personalul medical.

Autoritățile sanitare recomandă ca acest vaccin să fie făcut o dată pe an, de preferință până la sfârșitul lunii octombrie: corpul are nevoie de două săptămâni pentru a pune în funcțiune anticorpii de combatere a virusului gripal. Însă vaccinul antigripal este la fel de util și dacă se face în luna noiembrie și poate fi administrat cu succes chiar și în ianuarie.

Gripa poate duce la spitalizare și, uneori, la moarte, iar vârstnicii sunt cei mai vulnerabili. Studiile arată că vaccinarea poate reduce riscul de îmbolnăvire cu până la 40-60%. Chiar dacă te vaccinezi antigripal, e posibil ca totuși să faci gripă,

 » sursa: www.replicaonline.ro

Releated

Tătaru: Susţinem ca personalul din spitale să fie remunerat după aceeaşi grilă de salarizare şi anul viitor

Tătaru: Susţinem ca personalul din spitale să fie remunerat după aceeaşi grilă de salarizare şi anul viitor

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat joi că susţine ca anul viitor întregul personal din spitalele publice să fie remunerat după aceeaşi grilă de salarizare. Nelu Tătaru “Dorim să facem ordine în sistem şi să avem o echitate a salariilor pentru toate categoriile de personal. Susţinem ca anul viitor întregul personal din spitalele publice să […]