Elevul care a construit un reactor nuclear în sufrageria părinților ne arată tuturor că vârsta e doar o convenție

Elevul care a construit un reactor nuclear în sufrageria părinților ne arată tuturor că vârsta e doar o convenție

În timp ce națiunile cheltuiesc miliarde pentru a construi reactoare de fuziune nucleară de dimensiuni de teren de fotbal – procesul evaziv de valorificare a energiei din fuzionarea atomilor, mai degrabă decât separarea lor – un copil de 12 ani din Memphis, Tennessee, tocmai a devenit cea mai tânără persoană care a realizat vreodată fuziunea nucleară.

Performanța acestuia a fost consemnată de Cartea Recordurilor Guinness. Cu doar câteva ore înainte de a împlini frageda vârstă de 13 ani, Jackson Oswalt a reușit să fuzioneze doi atomi de deuteriu într-un reactor de fuziune pe care l-a construit – în casa părinților săi. De acum e oficial că intră în istorie prin această reușită.

Potrivit lui Jackson, el a fost singura persoană care a lucrat la reactor atât în ​​etapa de proiectare, cât și în cea de producție. „Temperatura în cuptorul meu variază, dar este de aproximativ o sută de milioane de grade (Kelvin)”, a spus Jackson în clipul Guinness World Records care însoțește anunțul.

„Am reușit să folosesc electricitatea pentru a accelera doi atomi de deuteriu împreună, astfel încât să se contopească într-un atom de heliu 3 (izotop), care eliberează, de asemenea, un neutron care poate fi folosit pentru a încălzi apa și pentru a transforma un motor cu aburi care, la rândul său, produce electricitate”, a explicat el în clip.

Jackson a fost inspirat de Taylor Wilson, care deținea recordul anterior la vârsta de 14 ani. Construirea unui reactor de fuziune DIY – deși nu unul care poate genera mai multă energie decât ai pus în el, un sfânt graal în rândul cercetătorilor în domeniul energiei – este o sarcină provocatoare, dar realizabilă.

„Au fost câteva momente în timpul proiectului în care am avut câteva rezerve”, a recunoscut mama lui Jackson. „Cu siguranță că m-am documentat înainte să-l las să construiască așa ceva”. Ea a adăugat, de asemenea, că „ fiul său a făcut o treabă extraordinară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Releated

Primăria Hârșova se ÎNCHIDE pentru DEZINSECȚIE

Primăria Hârșova se ÎNCHIDE pentru DEZINSECȚIE

Primăriei orașului Hârșova se va închide, în perioada următoare, pentru a se realiza o acțiune de dezinfecție, având în vedere confirmarea, până în prezent, a două cazuri de infectare cu COVID-19 printre angajații instituției.Anunțul a fost făcute de primarul Viorel Ionescu, pe pagina de facebook. ”O parte a personalului a fost testată, însă urmează testarea […]