Actualitate

13 iunie – protest păduri la Rădăuți. Telefoane de la jandarmerie și poliție. Cine intimidează manifestanții? – CURIERUL ROMÂNESC

13 iunie – protest păduri la Rădăuți. Telefoane de la jandarmerie și poliție. Cine intimidează manifestanții? – CURIERUL ROMÂNESC
Distribuiți acest articol!

O situație cu totul excepțională: pe 13 iunie, sâmbătă, are loc un protest la Rădăuți împotriva tăierilor ilegale de păduri.

Protestul va avea loc începând cu ora 12, pe strada Austria din Rădăuți, fiind organizat de Alianța pentru Unirea Românilor și asociațiile ce luptă pentru protejarea codrilor bucovinei.

Astăzi, George Simion a informat că mai mulți participanți la protest au fost sunați de către angajați ai jandarmeriei și ai poliției române. S-a întâmplat acest lucru în mai multe județe ale țării.

Pretextul telefonului a fost acela că s-a dat ordin ca poliția să se informeze cu privire la numărul de participanți. Adică a fost dat ordin pe țară cu privire la această manifestație. Dar acest lucru în ciuda faptului că organizatorului evenimentului au menționat public numărul celor care vor participa la protest.

Cei sunați au perceput acest lucru ca pe o formă de presiune, nefiind o procedură standard, cu atât mai mult cu cât la Sebeș, unde a fost organizată manifestația precedentă, relația dintre participanți și forțele de ordine a fost una excepțională.

Monitorizarea partidelor politice, al activiștilor civici sau a asociațiilor ce se luptă pentru pădurile României, pare să devină o regulă, asta deși vorbim de o procedură ilegală.

Oare dacă am fi plecat cu o mașină încărcată cu lemne ne-ar mai fi oprit cineva?

Se pune însă întrebarea: instituțiile de forță ale României, apără interesele companiilor austriece care secătuiesc pădurile țării, sau ar trebui să îi apere pe români? Sigur că ofițerii ascultă de ordine, ei nu poartă nici o vină.

Însă dacă aceste ordine sunt ilegale și îndreptate împotriva românilor, când suntem la granița între poliție și poliție politică?

Cozmin Dinu este jurnalist, actor și profesor de istorie a teatrului

 » Citește întreg articolul pe Curierul Românesc.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...