1 miliard de euro pentru tratarea europenilor infectați cu noul virus: cine dă banii
1 miliard de euro e suma fabuloasă plătită pentru a-i trata pe pacienții statelor membre infectați cu noul tip de virus.
Uniunea Europeană face eforturi pentru a aproviziona statele membre cu tot ce au nevoie pentru a-i trata pe pacienții cu Covid. 1 miliard de euro e suma pe care oficialii de la Bruxelles au convenit să o plătească celor de la Gilead. E vorba de compania farmaceutică ce fabrică Remdesivir.
Tratamentul s-a dovedit eficient în tratarea celor care au simptome grave din cauza virusului.
Banii vor fi folosiți pentru aprovizionare timp de şase luni de zile. Și ar fi de mențioant că suma a fost agreată cu puţin timp înainte de publicarea rezultatelor finale ale celui mai mare studiu clinic pentru medicamentul antiviral destinat tratării bolii Covid-19.
1 miliard de euro, costuri pe termen scurt pentru tratarea europenilor infectați cu noul virus
Acordul dintre UE și Gilead a avut loc pe fondul deficitului de Redemsivir din statele UE, care ar fi putut grăbi decizia înainte de publicarea rezultatelor definitive cu privire la eficacitatea Remdesivir şi posibila sa toxicitate. UE a semnat săptămâna trecută un contract cu compania americană care va permite celor 27 de state membre şi unor 10 ţări partenere, inclusiv Marii Britanii, pentru o comandă de până la 500.000 de serii de tratament cu remdesivir, în următoarele şase luni.
Preţul este uriaș.
Pentru fiecare serie de tratament suma se ridică la 2.070 euro (2.440 dolari), suma totală fiind de 1,35 miliarde de euro, potrivit unei persoane apropiate situaţiei. În pofida mărimii contractului, preţul pe tratament este în concordanţă cu cel plătit de ţările UE într-un acord de aprovizionare mult mai mic convenit în iulie, pentru tratarea a aproximativ 30.000 de pacienţi, cu o serie de tratament de şase doze.
În cadrul noului acord, guvernele europene incluse de contract vor plăti către Gilead numai atunci când vor cumpăra doze. Nu se știe deocamdată dacă au fost plasate deja comenzi.
”UE ar trebui să evalueze rezultatele acestui nou studiu al OMS pentru a evalua dacă merită să plătească peste 2.000 de euro pe pacient”, a declarat Andrew Hill, un cercetător senior în cadrul Departamentului de farmacologie al Universităţii din Liverpool.
Gilead nu a comentat imediat dacă preţurile pentru dozele de remdesivir pe care le vinde ţărilor mai bogate s-ar putea schimba după rezultatele studiului OMS.